Systems Engineering

Werken aan multidisciplinaire projecten stelt u voor uitdagingen op het gebied van communicatie, planning en eisenmanagement. De verschillende disciplines kunnen bijvoorbeeld bestaan uit werktuigbouw, automatisering, elektrotechniek en civiele techniek. Deze hebben elk hun eigen vaktaal, belevingswereld en belangen. Vooral de automatisering kan een onbegrepen vakgebied zijn dat moeizaam integreert. Innostus kan u hierbij helpen, bijvoorbeeld door toepassing van Systems Engineering.

Multidisciplinaire Projecten

Door de ervaring in (technische) automatisering begrijpt Innostus de situatie van de automatiseringspartij, de frustraties van de overige disciplines en de wensen van de opdrachtgever. Het doel is dan ook het project zo uit te voeren dat alle partijen hier tevreden mee zijn.

Ik lid van INCOSE, International Council on Systems Engineering. Dit is de internationale organisatie die Systems Engineering ondersteund, promoot en ontwikkeld.

Een goede methodiek om toe te passen in deze situatie is Systems Engineering. Dit biedt veel handvaten en mogelijkheden om een project goed te beheersen. De inspanning die dit vraagt zit vooral in de beginfase van een project en zorgt er voor dat er later in de uitvoeringsfase problemen ontstaan met vertraging, oplopende kosten en teleurstellingen. Het is ook goed mogelijk (vooral bij kleinere projecten) om delen uit deze methodiek toe te passen.

Een veel gebruikte vorm van Systems Engineering is MBSE. Model Based Systems Engineering. Hierbij wordt het systeem gemodelleerd in plaats dat het beschreven wordt in ellenlange specificaties en documenten. De taal voor het modelleren heet SysML.

MBSE met SysML kan vervolgens op meerdere manieren worden uitgevoerd. Het proces om tot de juiste modellen te komen kan dus op meerdere manieren worden ingericht.

Drawing

Het beschrijven en traceren van eisen van begin tot eind is een sterk onderdeel uit Systems Engineering. Er wordt bijvoorbeeld vastgelegd wie de eis heeft gesteld en waarom. Maar ook waar deze eis impact op heeft. Soms wordt dan opeens duidelijk dat een relatieve simpel klinkende eis vergaande consequenties kan hebben. Wellicht is het dan beter om de eis af te zwakken, of om de begroting aan te passen om zo toch aan de eis te kunnen voldoen.

Een voorbeeld van het toepassen van Systems Engineering is te vinden in de GWW-sector. Rijkswaterstaat schrijft deze methodiek met regelmaat voor. Meer informatie hierover kunt u vinden op Leidraad voor Systems Engineering.

Idea

Voor het uitwerken van diverse modellen, diagrammen en ter ondersteuning van de Systems Engineering methodiek, gebruikt Innostus het softwarepakket Enterprise Architect van Sparx Systems. U kunt een gratis viewer voor de projectbestanden downloaden door hier te klikken.